10x inspiratie voor muurkleuren

Een makkelijke manier om je huis een metamorfose te geven is door je muren een (andere) kleur te geven. Nu de tijd aanbreekt dat we meer tijd binnenshuis door brengen, wil ik jullie wat kleurideeën geven. Iedere kleur heeft zijn eigen kenmerken en zal daardoor ook zijn eigen sfeer geven. Hierbij 10x kleurinspiratie om het kiezen van jouw kleur misschien iets makkelijker te maken.

1. Witte muren

Wit is natuurlijk eigenlijk geen kleur, maar laat zich wel uitstekend combineren met iedere denkbare kleur. Wit is fris en kalm. Tevens zal wit het licht reflecteren en een ruimte groter laten lijken. Witte muren vormen een mooie basis waarop je verder kunt bouwen. Wit is meestal ook de basis voor een Scandinavisch interieur.

wit-01 wit-02  wit-04

2. Zwarte muren

Ook voor zwart geldt dat dit zelf eigenlijk geen kleur is, zich wel uitstekend laat combineren met iedere denkbare kleur. Zwart is van zichzelf zakelijk, strak en donker, maar geeft ook een intieme sfeer. Het vormt een perfecte achtergrond voor andere kleuren, waardoor voorwerpen extra aandacht krijgen. Je ziet zwart veel terugkomen in Scandinavische en moderne interieurs, maar het past ook uitstekend bij een vintage stijl.

Meer inspiratie over donkere interieurs vind je terug in mijn eerdere blog: durf voor donker te gaan.

zwart-04 zwart-03 zwart-05

3. Grijze muren

Vind je de kleur wit wellicht te licht en te braaf, maar zwart juist weer net (wat) te donker of heftig? Kies dan voor grijs. Grijze muren geven een warmer gevoel dan witte muren, maar zijn iets minder zwaar en dominant dan zwarte muren. Grijs vind je in alle toonsoorten en nuances, dus jouw kleur zit er zeker tussen. Mocht je voorkeur uitgaan naar een meer industriële uitstraling, dus iets ‘rauwer’, dan is wellicht de stoere betonlook voor jou een goede keuze. Meer inspiratie over deze woontrend vind je in mijn blog waarin ik laat zien dat een betonnen wand in ieder interieur past

grijs-11 grijs-10 grijs-02

4. Aardekleurige muren

Met aardekleuren, zoals bruin en leem, creëer je een warme maar stevige sfeer in je interieur. Een bruintint brengt een gevoel van geborgenheid en comfort met zich mee. Natuurtinten passen perfect in een landelijke stijl. Tip: kies je meubelen in dezelfde kleurlijn voor een prachtig ton-sur-ton effect.

aarde-01 aarde-02 aarde-06

5. (Oker)gele muren

Waarschijnlijk is dit niet de eerste kleur waar je aan denkt, maar oh.. wat is ie mooi! Ik heb er dan ook al eerder een heel blogbericht aan gewijd, dus voor meer inspiratie kijk je hier.

Geel is vrolijk, zonnig en sprankelend. Het geeft letterlijk energie. Het is een stimulerende kleur die vaak wordt gebruikt om donkere kamers op te frissen. Geel laat licht dat binnenvalt reflecteren. Geel is dus bijzonder geschikt voor de hal, de kinderkamer of om een donker hoekje op te fleuren.

geel-01 geel-04 Bringinghappiness.nl

6. Groene muren

Groen is de kleur van de natuur en straalt kracht en energie uit. Daarnaast brengt de kleur het gevoel van harmonie en evenwicht met zich mee. Groen is voor vrijwel iedere ruimte een geschikte kleur en je kunt kiezen uit oneindig veel kleurnuances van een zachte tint tot diepgroen. Een groene kleur in huis past goed bij een natuurlijke inrichting en dus ook bij de trend urban jungle/ botanisch wonen trend.

groen-05 groen-02 groen-01 groen-04

7. Blauwe muren

Denk aan een mooie blauwe lucht of aan een eindeloze zee en je zult direct zien dat de kleur blauw voor het gevoel van ruimte en vrijheid staat. De koele kleur is harmonieus en is bijzonder geschikt als kleur of een werkkamer, slaapkamer en uiteraard ook voor de badkamer. Combineer verschillende blauwtinten naar hartenlust, want een paar kleurnuances geven meer balans en harmonie dan alles in één kleur.

Meer inspirerende ideeën vind je terug in mijn blogbericht: het nieuwe blauw.

blauw-07 blauw-02 blauw-04

8. Roze muren

Roze is zacht, zoet en lieflijk, althans lichtroze. Maar hoe intenser de kleur roze hoe krachtiger de uitstraling en waardoor de kenmerken van oranje of rood beter bij de kleur passen. Tegelijk roept licht roze het gevoel van frisheid en daarmee van het voorjaar op. De kleur laat zich uitstekend combineren met donkere kleuren, maar ook met opvallende contrastkleuren zoals geel en met andere zachte (pastel) tinten. Wil je meer weten over pasteltinten in je interieur, kijk dan hier.

roze-11 roze-07 roze-08 roze-02

9. Oranje muren

Oranje geeft een warme, open kleur en geeft direct een gezellig gevoel. Het is een opwekkende en positieve kleur. Gebruik knaloranje met mate in je interieur om te voorkomen dat het te overweldigend wordt. Hoe zachter de kleur oranje hoe meer ruimte er is voor deze kleur. Hier moet je dus een beetje mee spelen.

oranje-03  oranje-01 oranje-02

10. Rode muren

Rood is dé kleur van passie en kracht. Rood is een uitstekende kleur om een ruimte direct een warme of intieme sfeer te geven, maar gebruik deze kleur met beleid, want teveel kan ook juist het tegenovergestelde gevoel van nervositeit en vermoeidheid oproepen. Onthoudt bij rood: Less is more!

rood-06 rood-05 rood-04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *