Tover je zolder om in een extra kamer!

Soms is een huis letterlijk even te klein, omdat er behoefte is aan een extra kamer. Maar wat als je huis verder precies is zoals jij het wilt? Denk dan eens aan de zolder. De zolder wordt namelijk vaak vergeten bij het indelen van de woning in kamers en wordt vaak alleen gezien als opbergruimte. In veel gevallen is het echter een ideale ruimte voor een extra slaapkamer. Deze tips zullen helpen om die (nutteloze) opbergruimte om te toveren tot een prachtige zolderkamer. Hiermee heb je dubbele winst, want het voegt niet alleen ruimte toe aan je woning, maar verhoogt bovendien ook nog eens de waarde van je woning.

Waar moet je op letten wanneer je een zolderruimte om wilt toveren tot een extra kamer?

1: Indeling van de ruimte

Een zolder heeft vaak schuine wanden onder de dakkap. Het is daardoor belangrijk om vooraf goed na te denken over de indeling om de ruimte optimaal te benutten. Denk aan het gebruik van lage kasten of inbouwkasten om de hoeken van de ruimte functioneel te maken.

01 0203

 2: Lichtinval

Soms heeft een zolderkamer weinig ramen, waardoor er nauwelijks natuurlijk licht in de ruimte is. Door het plaatsen van extra ramen kun je het licht echter makkelijk binnen halen. Dakramen van bijv. VELUX zijn hier uitstekend voor geschikt en relatief makkelijk te plaatsen. Een andere manier is het plaatsen van dakkapel. De kosten hiervoor liggen hoger, maar daar staat dan weer wel extra vloerruimte tegenover.

04-kopie 05-kopie

3: Kleurgebruik

Bij een zolderkamer met één of meer schuine wanden is het belangrijk om na te denken over het kleurgebruik. Schuine wanden komen namelijk iets meer op je af, waardoor het belangrijk is om te werken met lichte kleuren voor een ruimtelijk effect.

06 07

4: Materiaal gebruik

Voor een maximaal ruimtelijk effect is, naast het kleurenpallet, ook het materiaal erg belangrijk. Een lichte laminaatvloer zal bijvoorbeeld ruimtelijker ogen dan lichte vloerbedekking. Door de lichte glans van de vloer zal licht beter weerkaatst worden en daarmee ruimtelijker ogen.

Ook de keuze voor gordijnen is erg belangrijk. Grote, zware gordijnen zullen een ruimte kleiner laten lijken dan bijvoorbeeld plissé gordijnen. Dit soort gordijnen geeft een mooie filtering van het licht en kunnen naar wens ook geheel geopend of gesloten worden. Hiermee zijn ze een prachtige keuze, niet alleen voor een dakraam, maar ook voor een dakkapel.

Klik hier om een indruk te krijgen voor alle mogelijkheden van VELUX dakramen.

08 09

5: Trap naar zolder

Om de ruimte makkelijk toegankelijk te maken, is een vaste trap gewenst. Houd er rekening mee dat een trap relatief veel ruimte in beslag neemt. Op de etage lever je hierdoor wel wat ruimte in, maar hier krijg je dan weer een zee aan ruimte voor terug in je prachtige nieuwe zolderkamer.

12 10 11

Meer inspiratie voor de inrichting van een zolderruimte vind je in mijn eerdere blog over wonen onder een schuin dak.

samenwerking

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *